De dag dat Rick de diagnose Usher kreeg (8)

De dag dat ik de diagnose Usher kreeg weet ik nog als de dag van gisteren. Dit bericht kreeg ik in een ziekenhuis in Amsterdam, ik was 24 jaar en na vele onderzoeken heeft het lang geleden mijn leven richting gegeven. Vanaf die dag heb ik geen auto meer gereden, versuft en verdoofd zat ik op de terug weg naar huis, naast mijn partner. Met de diagnose in mijn achterhoofd, dat ik blind en doof zou worden, heb ik getracht om veel uit het leven te halen. Mijn grenzen opgezocht, er over heen gegaan en weer een stapje terug gedaan. Dik 25 jaar geleden was Ushersyndroom nog redelijk onbekend. In mijn directe omgeving heeft en had alleen mijn jongste zus het Ushersyndroom. In de eerste jaren na mijn diagnose heb ik geen mensen met Ushersyndroom ontmoet.

Nu 25 jaar later heb ik vele mensen met Ushersyndroom leren kennen en ze hebben mijn leven verrijkt.

Uit vele windstreken, sommigen in real life anderen via twitter of Facebook.

Uit Griekenland, Ierland, Canada, Great Brittain, USA, Australië en natuurlijk uit Nederland.

Wat ik het mooie vind van al deze mensen dat ze zoveel talenten in huis hebben. Ieder op hun eigen gebied. Ik vind ons high performers.

Daarbij hebben we soms hulp nodig om deze talenten te ontdekken, ze te beleven, ze te ervaren. Zelf loop ik hard met een buddy. Het is voor mij fijn dat er iemand naast mij staat en mij helpt mijn pad te lopen. Dat wens ik jou ook toe! Ik weet zeker dat jou talenten dan ook beter tot zijn recht komen. Daarom vind ik het zo hartstikke belangrijk dat er aan Usher Awareness gewerkt wordt. Mensen bewust maken dat we een hoop kunnen, waarbij er out of the box gedacht moet worden door bijvoorbeeld werkgevers / zorginstellingen / wetenschap en dat we zeker af en toe hulp nodig hebben. Vraag er dan ook om, jij bent het waard. Dat is voor mij ook #Usher Awareness #USHEQX

Ik hoef jullie niet te vertellen dat Ushersyndroom af en toe best ook klote is. Laatst had ik ook een behoorlijk depri dipje. Toen was ik heel blij met het luisterend oor en advies van een goede vriendin van mij. Ze zei tegen mij: “Je bent niet alleen en we moeten elkaar verbinden zowel in goede als in slechte tijden. Dat is voor mij ook #Usher Awareness #USHEQX

We hebben nog veel te winnen in hoe de diagnose wordt gesteld door een arts. De manier waarop en goedbedoelde adviezen die geregeld de plank mis slaan. En dan de day after. Hoe nu verder, zorgen dat je niet in een zwart gat valt, maar juist goed bij de hand gepakt wordt om deze rouwperiode aan te gaan en door te pakken.

Ik zie namelijk, door de vele verhalen / blogs van jullie te lezen, dat men een behoorlijke klap te verwerken krijgt en iedereen gaat daar ook mee om op zijn of haar eigen manier. Maar ook je ouders, partners, vrienden of ouders van jonge kinderen die gediagnosticeerd zijn met Ushersyndroom. Hoe gaan die er mee om en hoe zouden ze jou en hun, het beste kunnen steunen, waar kunnen jij en zij terecht met vragen en emoties?

Wat ik ook zie aan lotgenoten / Ushers, dat ze heel wat kunnen en bereiken. Ik zie mensen met Usher die naar Nepal gaan, fotograferen, triatleet zijn en meedoen met de Paralympics nu in Rio, dansen, blind golf beheersen, bergen beklimmen, schrijven en publiceren boeken, lid zijn van het vredeskorps, nog werken, hardlopen bij Running Blind etc etc

Wat ze allemaal gemeen hebben dat ze het doen vanuit PASSIE!

Dit is volgens mij het belangrijkste om steeds weer te ontdekken! Wat is jou passie en waar wordt jij gelukkig van? Deel dit met elkaar. Wees een inspiratiebron voor jezelf en voor anderen in de Usher familie.

Ook dat is voor mij #Usher Awareness #USHEQX

Rick Brouwer man uit Vlaardingen Nederland