De eerste keer dat ik viel

De eerste keer dat ik viel vergeet ik nóóit meer.

Alhoewel? Dat is eigenlijk niet waar. Van de eerste keer dat ik viel kan ik me niets meer herinneren. Ik was 4 maanden oud en viel van de wasmachine op de grond. Head first. Ik weet er niets meer van, maar mijn moeder des te meer. Na onderzoek bij de dokter bleek dat ik gelukkig niets mankeerde. Mijn eerste persoonlijke wetenschappelijk bewijs dat kinderen van rubberzijn en wel tegen een stootje kunnen.

Nee, die eerste keer dat ik écht viel vergeet ik nóóit meer.

En dan heb ik het niet over de eerste keer dat ik viel tijdens het leren lopen, leren fietsen en leren surfen. Nee… dat hoort erbij! Van vallen leert men. Van vallen wordt je hard van. Oh… en kinderen zijn van rubber.

Vallen….. Een mooi woord eigenlijk. Het heeft zoveel betekenissen. Vallen en weer opstaan. Dat zegt iets over doorzettingsvermogen. Van vallen wordt je hard van, zegt iets over incasseringsvermogen. Als een blok vallen voor iemand. Als ik denk aan de eerste keer dat ik viel, krijg ik al kriebels in mijn buik. Details houd ik liever voor me. Iets met privé dingetjes enzo….

Met de deur in huis vallen wil zeggen dat de deurhengsels kapot zijn en vervangen moeten worden. Nee…. zonder gekheid. Omhooggevallen kan technisch gezien niet, maar het zegt iets over personen die teveel denken iets te kunnen waar ze niet echt geschikt voor zijn.

Door de mand vallen…… ontmaskerd of doorzien worden. Hmmm….. daar heb ik een minder leuke ervaring mee. Je kunt het je vast wel voorstellen, hoe ik me voelde toen ik tijdens winkeldiefstal op heterdaad betrapt werd. Ik werd bij de ingang van de winkel tegengehouden, omdat ze hadden gezien dat ik een heleboel kleurviltstiften in mijn tas had gestopt. Ik kon wel door de grond zakken en op dat moment voelde ik me bepaald niet van rubber. Ik mocht gaan als ik het braafjes aan mijn moeder zou vertellen. Dat heb ik ook echt gedaan! Het was de eerste keer en meteen ook de laatste keer dat ik iets gestolen heb.

Jemig, wat ben ik eigenlijk vaak voor de eerste keer gevallen. Zo ook tijdens mijn para-cycling carrière op de racetandem. De eerste keer dat ik viel was tijdens een wereldbekerwedstrijd. We gingen met ruim 60 km/u onderuit in een bocht. Ik presteerde het om nog half op mijn piloot te landen, zodat hij de grootste klap opving, maar desondanks lag mijn hele zijkant open. Een Hansaplast pleisterde hielp niet meer.

Nee, die eerste keer dat ik écht diep viel zal ik nooit meer vergeten. In 2001 viel ik écht voor de eerste keer.

Ik woonde in Amsterdam. Gewoon om eens te ervaren hoe het is om in de grote stad te wonen. Het was een moeilijke periode in mijn leven. Ik was net terug in Nederland na een wereldreis van acht maanden en ik kon maar moeizaam mijn alledaagse normaleleven herpakken. Wetende dat ik te leven heb met het syndroom van usher.

Het viel me tegen in de grote stad. Ik voelde me eenzaam en alleen. Een anoniem persoon. Ik had niemand met wie ik even op een terrasje kon zitten, laat staan kon praten over het leven in de stad, met al haar indrukken. In positieve en negatieve zin. Daarnaast worstelde ik met de vraag of de grote stad wel geschikt is om te wonen, als je slecht kan zien. Zoveel obstakels, zoveel drukte. Zoveel van alles eigenlijk. Het overweldigde mij.

Toen ik viel zat ik op de grond in de woonkamer. Moederziel alleen. Ik voelde me down en somber. Ik zat daar op de grond en ineens floepte ik spontaan hardop uit Is dit nu mijn leven?”. Een tijdje was ik stil en toen zei ik tegen mezelf Ja Rinne, dit is mijn leven”. Weer was ik een tijdje stil. En toen begon ik te huilen. Eerst zachtjes, daarna steeds harder en harder. Ja Rinne, dit is mijn leven waarin ik langzaamaan blind wordt. Ik huilde als een kind van rubber. Er kwam zoveel emotie vrij. Alle spanningen kwamen los. Het voelde zo bevrijdend!

Ik stond op en liep naar de CD speler en zette een liedje op. Let me fall, van Josh Groban. Het was de eerste keer dat ik écht diep viel. Ik viel in diepe aanvaarding. Ik viel in diepe overgave. Ik viel en liet alles los.

Het is zoals het is, dit is mijn leven! En ik ga er wat van maken! The one I want will catch me. So, let me fall”.

Liefs, Rinne Oost

P.S. Cirque du Soleil heeft het liedje Let me fall grootgemaakt.’