USHER-ORGANISATIES

Kennis en informatie delen met andere patiëntenorganisaties wereldwijd, maar vooral ook binnen Europa is essentieel. Niet alleen om de lobby in Brussel een krachtige boodschap mee te geven maar ook om alle patiënten in beeld te krijgen. Elk Europees land moet zijn eigen CRUSH database gaan realiseren om alle patiënten in beeld te krijgen. Een KNO arts en een oogarts moeten zich interesseren voor Usher in eigen land. Stichting Ushersyndroom wil de Europese Usher-organisaties hierin ondersteunen en ook mobiliseren om dit te gaan doen.

Mis je een organisatie?

USHER AWARENESS DAY

Elk jaar op de 3e zaterdag van September vieren wij Internationaal Usher Awareness Day. Deze dag valt tegelijk met de herfst-equinox. Op deze dag staat de zon loodrecht boven de evenaar en duurt de dag net zo lang als de nacht. Vanaf de herfst-equinox is er elke dag minder licht en worden de dagen korter en de nachten langer.

De herfst-equinox is DE metafoor voor het syndroom van Usher, omdat de gewaarwording van steeds minder licht zien, voor mensen met Ushersyndroom een ónomkeerbaar proces is. De lichtgevoelige oogcellen die zijn afgestorven in de ogen of de trilhaartjes in de oren komen nooit meer terug.
Horen dat je Ushersyndroom hebt, is een beangstigende diagnose.
Daarom willen we dat het Ushersyndroom wereldwijd bekend is, zodat de impact van doof én blind worden, beter begrepen wordt. Iedereen op de wereld moet weten dat mensen met Ushersyndroom opvallend gedreven en gemotiveerd zijn om deel te blijven nemen aan de maatschappij. #USHDAY

NEDERLAND

In Nederland zijn er twee stichtingen die die zich specifiek richten op Ushersyndroom en fondsen werven voor wetenschappelijk onderzoek naar Ushersyndroom:

  • Stichting Ushersyndroom is een stichting voor en door mensen met Ushersyndroom die zich inzet voor verbetering van kwaliteit van leven door fondsen te werven.
  • Stichting Klavertje2: is een stichting opgericht door familieleden van Roos en Lotte Klaver. In de zomer van 2020 is deze stichting opgeheven.

Op het gebied van Doofblindheid is de onderstaande stichting actief:

  • Stichting Wetenschappelijk onderzoek naar Doofblindheid: is een stichting die meer aandacht en bewustzijn wil creëeren voor doofblindheid en wetenschappelijk onderzoek naar doofblindheid wil bevorderen.

INTERNATIONAAL