‘TRANSLATIONAL READ-THROUGH’ THERAPIE VOOR USH1C

Kerstin Nagel-Wolfrum uit Mainz (Johannes Gutenberg University, Duitsland) is bezig met het onderzoek naar ‘translational read-through’ therapie voor USH 1C als gevolg van nonsense mutaties in het USH 1C-gen.

Veel mutaties die Ushersyndroom veroorzaken zijn ‘nonsense mutaties’. Dat wil zeggen dat de mutatie het eiwit opbouwproces voortijdig laat stoppen, een zogenaamd ‘stop-bord’. Nagel-Wolfrum bestudeerde read-through-medicijnen (‘lees-door’ medicijnen, in het Engels afgekort als TRID = Translational Readthrough Inducing Drug), als mogelijke therapie voor USH1C. Deze ‘lees door’-medicijnen kunnen de eiwitbouwmachine het ‘stop-bord’ laten negeren, om zo toch het volledige eiwit te vormen. TRID-medicijnen bestaan al een tijdje, maar hebben vaak nadelige effecten op het lichaam.

Nagel-Wolfrum zoekt naar nieuwe TRID-medicijnen die minder bijwerkingen hebben. Ze heeft het medicijn Ataluren onderzoek in gekweekte cellen met een USH 1C-mutatie. Zonder behandeling zijn deze cellen niet in staat het USH 1C-eiwit ‘Harmonine’ te maken. Wanneer Ataluren wordt toegediend aan de gekweekte cellen met een USH 1C-mutatie, wordt het volledige Harmonine-eiwit weer gevormd.  Om te onderzoeken of Ataluren ook werkzaam is in het oog wordt er momenteel onderzoek gedaan in varkens met een mutatie in het USH 1C-gen. Ook heeft Nagel-Wolfrum muizen met een andere vorm van retina degeneratie behandeld met Ataluren oogdruppels. Dit zorgde voor een vertraging van de retina degeneratie. Momenteel vinden er klinische trials plaats met Ataluren voor Aniridia, een oogaandoening waarbij de iris niet goed gevormd wordt. Voor USH 1C zullen de studies in het varken moeten uitwijzen of Ataluren ook de retina degeneratie kan vertragen, alvorens er klinische studies verricht kunnen worden.

In samenwerking met Mariya Moosajee (UCL, Londen, Engeland) wil men nu starten met het testen van dit middel in patiënten met Retinitis Pigmentosa ten gevolge van “nonsense” mutaties in USH 2A en USH 1C.

LEES OOK