Frequentie 3%
12.000 patiënten

Gen naam:  CLRN1 (ook bekend als: RP61, USH3, USH3A)

Gen grootte: 2359 (bp)

Eiwit naam: Clarine-1

Eiwit grootte: 232 (aa)

Er zijn voor dit gen 8 verschillende transcripten bekend

TRIALS

Er lopen op dit moment een aantal trials van die relevant kunnen zijn voor patiënten met mutaties in het USH 3A-gen:

  • Stamcel therapie JCyte
  • Stamcel therapie Cedars-Sinai
  • Medicijnen SLO-RP en Nac-Attack
  • Medicijnen BF844 (start in 2020/2021)
  • Studie vestibulo-cochleair implantaat (VCI)

BF844 MEDICIJN

Dr. Yoshikazu Imanishi van Case Western Reserve University in Cleveland (Ohio, Verenigde Staten), focust zich op de ontwikkeling van therapie voor Ushersyndroom type 3A. Een van de meest frequente mutaties in USH3A is de N48K mutatie. Imanishi heeft het clarine 1 eiwit met de N48K mutatie bestudeerd in gekweekte cellen.
Momenteel zijn de onderzoekers een klinische trial aan het voorbereiden.

LEES MEER

MEDICIJNEN SLO-RP

In Australië is een klinische trial fase 1/2 gestart met behulp van financiering van Foundation Fighting Blindness
Nacuity Pharmaceuticals lanceert deze trial met de naam SLO-RP. De veiligheid en werkzaamheid van het medicijn NPI-001, een experimenteel anti-oxidant, zal de komende 2 jaar worden getest. Het ontwerp van het medicijn schijnt veelbelovend te zijn voor het vertragen van de achteruitgang van het gezichtsvermogen bij mensen met RP en Ushersyndroom, ongeacht welk gen defect of mutaties men heeft.

LEES MEER

GENTHERAPIE NETVLIES

In tegenstelling tot vele andere genen die betrokken zijn bij Ushersyndroom, is het USH 3A-gen relatief klein.
Een onderzoeksgroep van de University of Florida (Verenigde Staten) onder leiding van dr. Astra Dinculescu, werkt aan de ontwikkeling van gentherapie voor het netvlies van patiënten met Ushersyndroom type 3A. 

LEES MEER

GENTHERAPIE BINNENOOR

Dr. Kumar Alagramam van het University Hospital in Cleveland (Ohio, Verenigde Staten) is bezig met onderzoek naar gentherapie voor Ushersyndroom 3A.
In eerste instantie richt het onderzoek van dr. Alagramam zich op de ontwikkeling van een behandeling van het progressief gehoorverlies bij patiënten.

LEES MEER

STAMCELTHERAPIE

jCyte, is een bedrijf dat retinale voorlopercellen (RPC’s) heeft ontwikkeld, een type stamcel die alleen retinale cellen kunnen worden. Klinische studies hebben aangetoond dat deze cellen zieke netvlies-cellen kunnen bereiken en zelfs kunnen vervangen. De resultaten van een fase 1/2a-trial hebben aangetoond dat de behandeling veilig is en geen immuunreactie veroorzaakt.

Het bedrijf Cedars-Sinai, gevestigd in Los Angeles, heeft ook van de FDA toestemming gekregen om een ​fase 1/ 2a klinische trial te starten voor patiënten met RP. 

STAAF-KEGEL THERAPIE

Rod-cone therapie, oftewel staaf-kegel therapie, is onafhankelijk van het gen en gericht op de behandeling van de staafjes in het oog, zodat de kegeltjes intact blijven. Bij Ushersyndroom sterven de staafjes van het netvlies het eerst af (licht-donker zien).

LEES VERDER

INNOVATIES

Er zijn ook onderzoeken en studies in de wereld die niet specifiek een oplossing bieden voor mensen met Ushersyndroom, maar die wel voor hen van betekenis kunnen zijn in de toekomst. Oplossingen, therapieën en medische hulpmiddelen voor andere aandoeningen kunnen in een later stadium ook uitgerold worden voor mensen met Ushersyndroom.

EVENWICHT

OOR

OOG

DATABASE USH III

In juli 2021 heeft het Noord-Amerikaanse Usher III Initiative voorbereidende stappen gezet om de informatie te verzamelen die nodig is om de eerste uitgebreide wereldwijde USH3-patiënten database op te zetten. Deze database zal van cruciaal belang zijn voor het ontwerp van toekomstige klinische trials en zal de kennis over de ziekte en de impact ervan op patiënten aanzienlijk bevorderen.

LEES MEER

DE UITDAGINGEN

Er zijn veel uitdagingen in het onderzoek naar Ushersyndroom. Onderzoekers richten zich specifiek op een methodiek, een strategie en/of op een bepaald Usher-eiwit.

HET ZIJN DE EIWITTEN

Het zijn de eiwitten die alle processen in ons lichaam regelen. Dat eiwit wordt gebouwd aan de hand van codes die in het dna vastliggen. Een schrijffout in het dna kan ertoe leiden dat een eiwit verkeerd of niet wordt aangemaakt. Een reparatie van deze dna-fout zorgt ervoor dat de aanmaak van het eiwit verandert waardoor de ziekte verdwijnt of de symptomen minder worden. Dit is de gedachte achter de genetische therapieën die nu wereldwijd worden ontwikkeld.

VAN DNA NAAR EIWIT