‘GENETISCHE PLEISTER’ VOOR USH 1C

Jennifer Lentz uit New Orleans (LSU School of Medicine, Verenigde Staten) werkt aan een behandeling voor USH 1C patiënten die een specifieke mutatie hebben in het USH 1C-gen, de c.216G>A mutatie.

De c.216G>A mutatie heeft een effect op de pre-mRNA splitsing. Door deze mutatie wordt een deel van het USH 1C-gen niet opgenomen in het mRNA. Als dit stuk van het USH 1C-gen ontbreekt in het mRNA, stopt de aanmaak van het Harmonine eiwit voortijdig. Dit onvoltooide Harm onine eiwit is niet functioneel, wat leidt tot retina degeneratie, gehoorverlies en evenwichtsstoornis.

Lentz en collega’s hebben voor deze specifieke mutatie een antisense-oligonucleotide ontworpen. Een antisense-oligonucleotide, afgekort ASO of AON, wordt ook wel een ‘genetische pleister’ genoemd. Afhankelijk van het ontwerp kan een antisense-oligonucleotide verschillende functies hebben. De ‘genetische pleister’ kan het stopcodon overslaan (exon-skipping) of de splitsing corrigeren (splice correction). ASO29, het antisense-oligonucleotide van Lentz, corrigeert de pre-mRNA splitsing. Alle belangrijke informatie van het USH 1C-gen wordt weer in het mRNA opgenomen. Hierdoor kan de cel het eiwit Harmonine weer aanmaken.

Een paar jaar geleden heeft Jennifer Lentz kunnen aantonen dat pasgeboren muizen met de c.216G>A mutatie in het USH 1C-gen na toediening van ASO29 weer een normaal evenwicht hebben. Ook het gehoor van deze muizen was verbeterd na de behandeling met de genetische pleister. Het slakkenhuis en evenwichtsorgaan zijn bij mensen moeilijk bereikbaar voor medicijnen.

Momenteel wordt er onderzocht hoe de genetische pleisters het beste kunnen worden toegediend. Recent is ook het effect van de genetische pleister op de retina degeneratie onderzocht. Een lokale injectie van dit medicijn in het glasvocht van het oog lijkt de visuele functie ook te verbeteren. Alle studies vinden momenteel nog plaats op diermodellen en zijn met name voor het oog veelbelovend.

In oktober 2019 heeft Jennifer Lentz in samenwerking met Robert K. Koenekoop van de McGill University in Montreal in Canada, een subsidie ​​van $ 1,74 miljoen gekregen om het onderzoek  te bevorderen. Met deze subsidie willen ze USH 1C specifieke ASO’s met verschillende sequenties en chemie testen op werkzaamheid en tolerantie bij USH1C  muizen en patiëntencellen. ”

Update 7 September 2020:
Tijdens de USH Connect week in Juli 2020, georganiseerd door Usher Syndrome Coalition, hield Jennifer Lentz een presentatie ‘Update research USH1C’.

PRESENTATIE