Usher en de eerste keer dat mijn dochter een spreekbeurt hield

Mam, ik moet voor het eerst een spreekbeurt houden en ik ga m houden over blind-en slechtziendheid.

Een van de hoofdstukken gaat over Mijn moeder”. Daarin wil ze vertellen over de voor- en nadelen van het hebben van een Ushermoeder.
Een van de voordelen die zij beschrijft is dat ze vroeger stiekem een snoepje kon pikken, zonder dat ik het zag. Ik stel hier mijn grote vraagtekens bij, wat versta ik hieronder, een klein snoepje thuis uit de snoeppot, terwijl ik er naast stond of een reep chocola bij de supermarkt, terwijl ik met veel moeite een artikel stond te bestuderen op zoek naar een houdbaarheidsdatum?

Het andere voordeel dat zij benoemde overkwam ons jaren geleden in Disneyland Parijs. Dit was de eerste keer dat ik naar een pretpark ging sinds ik mijn roodwit-gestreepte stok in dienst had genomen.
Gedurende de eerste dag hadden we soms al voordeel van mijn stok. We mochten bij sommige attracties zomaar doorlopen via de achteringang. Blijkbaar omdat ik een stok had!
Later werden we erop attent gemaakt, dat slechtzienden/blinden een invalidenpas konden krijgen(is tegenwoordig niet meer zo makkelijk te krijgen).

Zodoende hoefde ik de tweede dag niet door donkere gebouwen trappetjes op en af te struikelen of mensen in de rij omver te zwiepen met mn stok. Of af en toe in de houdgreep te liggen bij mijn man om te voorkomen dat ik niet over een drempeltje heen zou vliegen, terwijl hij ook nog probeerde om onze twee over-enthousiaste kinderen in de gaten te houden.
Mijn dochter zag dit voordeel in geheel ander perspectief, dankzij mama dr Usher namelijk geen wachtrij van twee uur.

Nadelen van een Ushermoeder noemt ze ook, lopend naar de bieb, zeiknat worden van de regen bij de bushalte, omdat we niet ffmet de auto kunnen of aanwijzen waar de kat heeft gekotst. Zo, smerig, mam.
Ik benoem voor haar nog een nadeel. Je moet mama buiten in het donker een hand geven, zodat we iets vlotter en in een iets meer energiebesparende stand thuis kunnen komen.

Maar mam, nee, dat is toch geen nadeel? Het is juist gewoon heel erg fijn om jou een hand te geven!

Karin den Boogert