Dove en blinde Rotterdammer rent in ierland
Doof of blind worden, één van de twee is al heel erg. Bij mensen met het Ushersyndroom gebeurt het allebei. Langzaam gaan de lichten uit en verdwijnen de geluiden ook. De Vlaardinger Rick Brouwer (50) lijdt aan deze ziekte, maar gaat niet bij de pakken neer zitten. Zaterdag rent hij een hardloopwedstrijd in Ierland.
Hij vertrekt naar Ierland om mee te doen aan de Glendalough Trial. Deze trial wordt georganiseerd door Fighting Blind, een Ierse organisatie die zich inzet om blindheid tegen te gaan. Met zijn deelname wil Brouwer geld inzamelen zodat er onderzoek gedaan kan worden naar Usher. „Ze zijn in Nederland bezig om gentherapie te ontwikkelen zodat het proces van blindheid gestopt kan worden. Dat wil ik in Ierland ook onder de aandacht brengen.”
Door een rietje kijken
De Vlaardinger ziet niet meer dan als je door een rietje zou kijken. „Mensen die goed kunnen zien, zien 180 graden, ik zie maar 8 graden”, vertelt Brouwer. Ook met zijn gehoor is het niet al te best. Via een speciaal apparaat maakt hij contact met zijn iPhone zodat telefoneren toch mogelijk is.
Hardlopen is niet nieuw voor Brouwer. Wekelijks loopt hij hard met de vereniging Running Blind, speciaal voor blinden en slechtzienden. „De trial die we gaan rennen, is wel zwaarder. We rennen 10,8 kilometer over ongebaande paden en moeten 360 hoogtemeters overwinnen.”
Loopbuddy
Brouwer doet het niet alleen. Ivonne Bressers, die eveneens lijdt aan het syndroom, loopt ook mee. Ze krijgen hulp van hun loopbuddy, iemand die wel zicht heeft en helpt bij het rennen.
„Zonder mijn loopbuddy Ceel had ik het niet gekund”, legt Brouwer uit. Hij loopt meestal drie keer per week hard. Eén keer met de hardloopgroep, één keer met Ceel en soms neemt hij zijn vrouw mee als loopbuddy.
Onafhankelijkheid
Het ergste aan de ziekte vindt Brouwer dat hij steeds een stukje onafhankelijkheid kwijtraakt. „Het grijpt je bij de keel, je raakt steeds een beetje kwijt. Je kan steeds minder.” Tot kort geleden werkte Brouwer nog voor de gemeente, maar door zijn beperkingen is dat niet meer mogelijk.
>Brouwer hoopt dat het onderzoek voor hem net op tijd uitkomst biedt, voor zijn zicht helemaal is verdwenen. „Het gaat erom spannen, maar anders kan het nieuwe generaties met de ziekte wel helpen”, vertelt hij. In totaal wil hij met onder andere de trail in Ierland 1,1 miljoen euro ophalen voor Usher. „Maar alle beetjes helpen. Met een klein gedeelte van het geld kunnen ze al een onderzoek beginnen.”
Bron: MetroNieuws
Door: Siobian Heiblom