GELUID
Kun je tijdens een gezellig etentje aan tafel de ander amper verstaan? Word je gek van het gegalm in huis en klinkt het geluid van spelende kinderen als kabaal in plaats van gezelligheid? Slechte akoestiek in je woning kan heel hinderlijk een vermoeiend zijn.
Door de akoestiek in huis te verbeteren, krijg je:
- rust en betere concentratie en creëer je een plezierige woonomgeving
- verminder je overlast van geluidsprikkels en ben je minder vermoeid
- een betere spraakverstaanbaarheid
- minder hinderlijke galm en holle klank in de ruimte
Een nagalm is vooral vervelend in situaties waarin meerdere geluidsbronnen in de woonkamer aanwezig zijn, zoals met feestjes, spelende kinderen of het geluid van de tv terwijl anderen willen praten. Er ontstaat dan al snel een kakofonie van geluid. Hierdoor is de televisie niet meer hoorbaar, het ongestoord een boekje lezen onmogelijk en kost het jezelf verstaanbaar maken in een gesprek veel energie.
Tips:
- Gordijnen, hoe dikker/zwaarder de gordijnen, hoe beter dit werkt.
- Kleed op de vloer of wand
- Planten en accessoires werken als een diffuser
- Gestoffeerde meubelen (niet leer)
- Indeling ruimte
LICHT
Voor de communicatie én je activiteiten in huis is het licht in huis erg belangrijk. Licht in huis kun je regelen met de juiste gordijnen en raambedekking maar ook door middel van verlichting.
Een goede verlichting betekent voor iedereen wat anders: de één houdt van koel licht, een ander van warm licht, de één kan verblind raken door verkeerd gericht licht, terwijl een ander hier geen problemen mee hoeft te ondervinden.
Het is dus belangrijk dat je zelf onderzoekt welke verlichting het beste voor je werkt en welke verlichting voor jouw ogen het meest comfortabel is. Denk daarbij ook aan de lichtkleur en lichtsterkte. Voor sommige situaties en activiteiten is het handig om, naast de gewone kamerverlichting, ook te kijken naar extra, meer gerichte verlichting. Bijvoorbeeld voor het verlichten van het toetsenbord, de hobbytafel of de keuken.
VLOEREN
Kies een zachte vloer
De vloer is heel bepalend voor de look en feel van de woning, maar daarbij ook één van de belangrijkste keuzes die je kunt maken voor de akoestiek. Materialen zoals tegels of woonbeton zijn erg hard en daardoor niet echt geschikt om de akoestiek te verbeteren. Je kunt beter kiezen voor zachte materialen die het woongeluid absorberen. Ideaal daarvoor zijn bijvoorbeeld de Novilon vloeren van Forbo, deze hebben geluiddempende eigenschappen. Maar ook pvc vloeren en vloeren van kurk zijn heel geschikt voor het verbeteren van het geluid.
Leg een vloerkleed neer
Vloerkleden zijn cruciaal voor de akoestiek én ook voor een gezellige sfeer in huis. Leg er een bij de bank, een bij het kinderspeelplekje of een bij de eettafel. Voor een fijne akoestiek wordt zelfs aangeraden om wel zo’n 20 procent van de vloeroppervlakte te bekleden met een vloerkleed. Kies het liefst een hoogpolig kleed, hoe meer textiel, des te beter het werkt.
Een vloerkleed wordt ook vaak onder een tafel gelegd maar de werking is dan minimaal omdat het geluid niet onder de tafel plaats vindt.
Ook voor een vloerkleed geldt hoe dikker en grotere oppervlakte hoe groter het verschil hoorbaar is.
WAND EN PLAFOND
Wand en/of plafond panelen en pleistermuren
Akoestische panelen zijn speciaal ontworpen om geluid te absorberen. De panelen worden meestal opgehangen aan de muur, aan het plafond of vrijstaand in een ruimte geplaatst. Akoestische panelen worden doorgaans gemaakt van minerale wol, polyester wol of schuim. Deze zijn luchtdoorlatend en hebben geluidsabsorberende eigenschappen. Sommige panelen zijn effectiever dan anderen en dit komt door de hogere massa of dichtheid van het materiaal en de totale dikte.
Wanneer je de muren opnieuw wilt (laten) stucen denk dan ook aan leemstuc. Leem is zeer geluidsabsorberend en heeft daarnaast ook een natuurlijke uitstraling. Er is tegenwoordig ook speciaal spuitpleister op de markt dat speciaal is ontwikkelt voor de verbetering van de akoestiek.
(Akoestische) schilderijen of wandkleden
Akoestische schilderijen zijn voorzien van een akoestisch open doek en gevuld met akoestisch schuim. Het doek wordt geprint met een afbeelding of kleur naar keuze of wordt bekleed met meubelstof.
Op die manier heb je een leuke bekleding voor de wand en zorgt het voor een betere akoestiek. Maar ook echte schilderijen (zonder glas ervoor) helpen een handje mee.
Je kunt ook de akoestiek verbeteren door wandkleden op te hangen.
Vermijd glans en weerkaatsing van hinderlijk licht
Kies voor bijvoorbeeld het schilderwerk geen hoogglans lak. Mat of zijdeglans geeft minder schitteringen en weerkaatsing van hinderlijk licht.
INRICHTING
Indeling
De indeling van de ruimte is medebepalend tot het akoestisch karakter van de kamer. Een minimalistisch inrichting met een hoog plafond of vide zal eerder hinder ervaren van galm en hol geluid. Ook krijgt het geluid minder kans om lang rond te bewegen indien er veel meubels en zachte materialen zijn.
Creëer hoeken in je kamer
Veel woningen hebben lange, rechte wanden. Hierdoor hebben geluidsgolven vrij spel door de ruimte. Door hoeken te maken in je woonkamer kan het geluid minder goed de ruimte door weerkaatsen en geeft het dus minder galm. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een roomdivider te plaatsen op de lange wand of door simpel weg een grote plant neer te zetten om de geluidsgolven te doorbreken.
Looprichting en contrast
Denk bij de inrichting ook aan de logische looprichting. Zo kun je ‘blindelings’ je weg vinden in je eigen huis en ben je niet altijd afhankelijk van de verlichting. Maak gebruik van contrast in kleuren en materialen.
Verticale accenten
Verticale lijnen of vlakken kunnen helpen als je snel gedesoriënteerd bent of moeilijk je balans kan vinden. Je hoeft natuurlijk niet meteen te denken aan een streepjes behang maar bijvoorbeeld aan een contrasterende kleur van de deurpost of raamkozijn. Het goed en snel kunnen waarnemen van verticale lijnen in de kamer kan ervoor zorgen dat je de balans en orientatie in de ruimte vindt.
Gestructureerd
Voor het afnemend gezichtsvermogen is het wel fijn als alles een vaste plek heeft. Ook je medebewoners zullen hier hun steentje moeten bijdragen. Denk ook goed na over de plek van meubels en accessoires in huis en laat lades en kastdeurtjes nooit zomaar open staan.
Accessoires
Accessoires in huis dragen bij aan de verbetering van de akoestiek. Maar tere vazen, accessoires die stof aantrekken, meubels met scherpe hoeken en breekbare spullen kunnen voor ongelukken zorgen als je minder goed ziet. Houdt hier rekening mee met de inrichting van je huis.
GORDIJNEN VOOR DE RAMEN
Hang gordijnen op
Gordijnen maken een huis af, maar zijn ook goed voor de akoestiek. Dat komt door de grote oppervlakte aan geluidsabsorberend textiel. Natuurlijk is het per stof wel weer verschillend hoeveel geluid wordt geabsorbeerd. Velours stoffen absorberen namelijk heel veel, maar een dunne vitrage van synthetisch materiaal weer een stuk minder. Gebruik zoveel mogelijk stof, het liefst in meerdere lagen, bijvoorbeeld overgordijnen gecombineerd met vouwgordijnen of plissés.
Honingraat plissé vouwgordijnen
Met speciale vouwgordijnen is de lichtinval nauwkeurig te bepalen. De honingraat plissé vouwgordijnen zijn daar bijzonder geschikt voor. Dit gordijn bestaat uit twee lagen geplooide stof die samen een gesloten honingraatstructuur vormen. Hierdoor zijn honingraat plissé gordijnen zeer isolerend en zorgen ze ook voor een prettige akoestiek in huis.
De honingraat plissé gordijnen met TopDown-BottomUp koordbediening kunnen van boven naar beneden en van beneden naar boven geopend en gesloten worden. Deze eenvoudige manier van bediening zorgt er voor dat je precies kunt bepalen waar het gordijn voor het raam moet zitten en hoeveel licht je op een bepaald moment wilt binnenlaten.
MEUBELS
Zet stoffen meubels neer
Je kunt het beste gestoffeerde meubels gebruiken om je huis mee in te richten. Dus een lekker zachte, stoffen bank, stoffen eetkamerstoelen, een lamp met een linnen kap, kussens en een plaid op de bank. Al deze dingen helpen mee het geluid te absorberen. Meubels van hout of leer absorberen veel minder geluid op.
Oorstoelen of oorfauteuils
Bijzonder aan de oorfauteuil zijn de hoge rugleuning, de diepe zit en de oorvormige hoofdsteunen. Deze uitsteeksels aan weerszijden van de stoelleuning zorgen voor een heel aangename akoestiek. Wanneer je een oorstoel tegenover een geluidsbron plaatst, zoals de televisie of je gesprekspartner, dan heb je een aangenamer luistercomfort.
deze stoelen zijn tegenwoordig verkrijgbaar in allerlei maten en stijlen.
BOEKEN EN PLANTEN
Zet boeken neer
Je kunt ook je boekenkast lekker vol zetten met boeken. Boeken hebben namelijk een geluidsabsorberende eigenschap. En om zelf te lezen maak je gewoon gebruik van e-readers of luisterboeken.
Voeg planten toe
Planten kunnen ook hun steentje bijdragen aan het verbeteren van de akoestiek. Planten en accessoires zijn niet per definitie absorptie elementen die geluid dempen. Maar deze werken als diffuser en verbeteren daarmee de akoestiek van de (woon)kamer.
KEUKEN EN BADKAMER
In de keuken
- Pak het koken systematisch en georganiseerd aan
- Gebruik beschikbare hulpmiddelen zoals sprekende maatbeker of anti overkookplaatje
- Zorg voor contrast (bijv zwarte snijplank bij snijden van witte ui). Verschillende vormen/kleur van de peper en zout molen.
- Gebruik opvallende onderzetters om bijvoorbeeld snel een hete pan weg te zetten. Bijvoorbeeld massieve onderzetters van kurk of gekleurd riet. Een grote maat is handig
- Een inductie kookplaat met knoppen! Display en tiptoetsen zijn niet handig voor iemand die slecht ziet.
- Dimbare LED spots geven veel licht en zijn in stellen naar behoefte.
In de badkamer
In een badkamer zijn de meeste elementen wit; douche, wasrafel, bad, wc. Gebruik dan contrasterende kleuren voor de accessoires zoals handdoeken, tandenborstel en zeep. Geef shampoo, crèmespoeling en andere flessen en tubetjes een duidelijke markering met bv elastiek erom heen en geef deze een vaste plek.
Maak gebruik van zelfklevende stootdopjes ofwel zelfklevende aanslagdempers. Dit zijn transparante ronde stickertjes met relief. Je kunt ze gebruiken om deuren en keukenkastjes bij het sluiten wat te dempen in het geluid (soms zijn dat hinderlijke harde geluiden). Deze stickertjes zijn in allerlei maten verkrijgbaar en ook bijzonder geschikt om draaiknoppen op apparatuur te markeren. Bijvoorbeeld op de draaiknop van de wasmachine om de meest gebruikte wasprogramma te markeren. De draaiknop van de oven markeren op de temperatuur, de magnetron op aantal seconden enzovoorts.
HUISHOUDEN
Aan tafel
- geluidschermen
- tafelkleed met extra molton eronder
- Dimbare Led verlichting
- Contrasteren servies of tafelkleed
TIPS EN TRUCS
Tips & Trucs
Heb je een praktische vraag over hoe je bepaalde dingetjes in het huishouden of met koken het beste kunt oplossen en welke hulpmiddeltjes er op de markt zijn?
- Bartiméus – thema Thuis
- Koninklijke Visio – top 10 huishoudelijke tips
- Indelen van je huis en omgaan met elektrische apparaten
- Tips voor in de keuken
Tafelscherm WERK
https://www.easy-noisecontrol.nl/producten/akoestiek/akoestische-tafelschermen/
tafelkleden met molton
Tip van Maritha: Rommeltjes of juist belangrijk? Stop het in De Krat!
U kent het wel: de onbehandelde post ligt op het tafeltje naast de deur, de dingen die naar boven moeten liggen op de trap en de nog niet opgeruimde brieven en uw sleutels en mobiele telefoon liggen ergens op de eettafel. Iedereen heeft zo z’n plekken, maar zeker voor slechtzienden kan dit soms vervelend uitpakken. Belangrijke post kan kwijtraken, u kunt struikelen over de dingen die op de trap liggen en waar had u nou toch uw telefoon gelaten? Zorg er daarom voor dat u altijd gestructureerd te werk gaat. Één manier om dit te doen is om dingen die u niet meteen kan opruimen of waar u nog iets mee moet doen te bewaren in een kratje of tas. Geef het een vast plek in elke kamer en neem ‘m mee als u naar een andere kamer of naar boven gaat. Zo heeft u uw belangrijke en nog te behandelen dingen altijd bij u, wordt het huis geen rommeltje en weet u precies waar alles is.
Tip van Edwin: Maak goede afspraken met uw medebewoners
Als u met uw partner, gezin of andere bewoners samenwoont, is het belangrijk dat ook zij weten hoe ze met uw slechtziendheid om moeten gaan. Maak daarom goede afspraken en wees duidelijk naar elkaar. Voor ziende medebewoners is het misschien heel duidelijk waar de vla en waar de melk staat, maar voor een slechtziende kan het lastig zijn om dit onderscheid te maken. Ook hier is structuur een belangrijk punt. Spreek met uw medebewoners een vaste plek af voor de boodschappen, schoenen en de koffiekopjes op tafel. Het is het prettigst als alles in huis een vaste plek heeft. Ook uw medebewoners zullen hier hun steentje moeten bijdragen.
Tip van Annet: Pas de inrichting van uw woning aan
Het is fijn om in een huis met mooie inrichting te wonen, maar voor slechtzienden is niet alles wat mooi is ook handig. Tere vazen, accessoires die stof aantrekken, meubels met scherpe hoeken en breekbare spullen kunnen voor ongelukken zorgen. Houdt hier rekening mee met de inrichting van uw huis. Koop bijvoorbeeld stevige vazen van plastic, accessoires in heldere en goed herkenbare kleuren, meubels met afgeronde hoeken en spullen die tegen een stootje (of val) kunnen. Hiermee voorkomt u dat uw spullen kapot gaan en dat u zelf verwondingen oploopt. Denk ook goed na over de plek van meubels en accessoires in uw huis en laat lades en kastdeurtjes nooit zomaar open staan.
Markeer belangrijke knoppen met voelbare dop stickertjes. Markeren maar ook tegen hinderlijk contact geluid van deuren en keukenkastjes.
INNOVATIES
SLIMME INNOVATIES
Deurbel, thermostaat, gordijnen, stofzuigers etc
Filmpjes van Visio en docs
Slimme verlichting, heb je daar wat aan als je een visuele beperking hebt? Op de Visiolab Living Experience-locaties van Visio onderzoeken we nieuwe toegankelijke technologie voor slechtziende en blinde mensen. Fokke en Angelique demonstreren wat er mogelijk is met slimme lampen, en hoe je ze kunt bedienen.
In dit webinar maak je kennis met de LE in Apeldoorn én met een aantal van de slimme apparaten die daar te testen zijn. Denk aan slimme lampen, deurbel, thermostaat, gordijnen, of stofzuiger. Deze video is ook goed te volgen als je alleen luistert.
HULPMIDDELEN
HULPMIDDELEN
Hulpmiddelen voor blinden of slechtzienden | Samen leven in Uitgeest
Waarschuwingssystemen
Wek- en waarschuwingssystemen zorgen ervoor dat doven en slechthorenden weten dat er in de omgeving iets gebeurt. Zo maken de systemen bijv. kenbaar dat de telefoon gaat, of dat er iemand aanbelt. Er zijn drie soorten waarschuwingssystemen voor dove en slechthorende mensen: versterkers, flitssystemen en trilsystemen.
Versterkers
Versterkers versterken het geluid van de deurbel of telefoon. Ze kunnen op meerdere plekken in huis waren aangebracht. Versterkers kunnen voor huisgenoten of buren storend zijn vanwege het harde geluid.
Flitssystemen
Flitssystemen maken geluiden zichtbaar door middel van flitslampen. De apparatuur bestaat uit zenders en ontvangers. De zender vangt het geluid op en geeft een signaal door aan de ontvanger in het stopcontact. Er zijn flitssystemen voor de deurbel, telefoon, inbraakalarm, brandalarm, babyfoon en voor personenoproep. Er zijn twee soorten ontvangers:
- flitslampen die in een bepaald patroon flitsen
- lampschakelaars die een lamp aan en uit laten gaan
Trilsystemen
Een trilsysteem maakt geluiden voelbaar. Net als bij een flitssysteem bestaat de apparatuur uit zenders en ontvangers. Het voordeel van een trilsysteem boven een flitssysteem is dat je de ontvanger altijd bij je draagt en niet afhankelijk bent van stopcontacten. Hierdoor ben je overal in huis en tuin bereikbaar. Er zijn twee soorten ontvangers:
- een trilontvanger in het formaat van een pieper
- een trilhorloge met oplichtende symbolen op de wijzerplaat
Wekkers
Er bestaan ook weksystemen voor dove en slechthorende mensen. In principe werken die op dezelfde manier als de waarschuwingssystemen. Er zijn:
- wekkers met een volumeknop waardoor het geluid harder kan
- flitswekkers die licht geven als ze afgaan
- trilwekkers die een trilschijf hebben voor onder het kussen
De meeste wekkers kunnen ook aangesloten worden op het waarschuwingssysteem. Dus als de deurbel gaat of het brandalarm gaat af, dan gaat de wekker ook af. Er zijn ook losse wekkers verkrijgbaar voor op reis.
Bronnen: Hoorwijzer en Doof of zo? Wegwijzer bij gehoorverlies
BEGELEIDING
HULP EN BEGELEIDING
Op jezelf wonen
Je eigen plekkie, waar jij de baas bent, zelf weten wanneer je visite krijgt en zelf bedenken wat en wanneer je gaat eten. Voor de meeste jongeren is het normaal dat ze op een gegeven moment op zichzelf gaan wonen. Maar hoe doe je dat als je een oogaandoening hebt?
Als je op jezelf gaat wonen, kun je als gevolg van je oogaandoening tegen dingen aanlopen. Schoonmaken, hoe doe je dat? Je hebt een geleidehond, mag je daarmee wel in een studentenhuis wonen? Hieronder tref je een aantal handvatten aan die je kunnen helpen in jouw weg naar zelfstandigheid. Staat het antwoord op jouw vraag er niet bij? Neem dan contact op met de Ooglijn via 030-2945444 of ooglijn@oogvereniging.nl.
Een kamer/woning zoeken
Er zijn helaas geen speciale regelingen voor studentenhuisvesting met een visuele beperking. Wel hebben een aantal studentenhuisvestingorganisaties regelingen voor bijvoorbeeld het aanvragen van urgentie als je de hospiteerprocedure door je visuele beperking niet kunt doorlopen of regelingen voor woningaanpassingen. We raden je aan om contact op te nemen met de studentenhuisvestingorganisatie in jouw stad en met hen de mogelijkheden te bespreken.
Let op: heb je een geleidehond of sta je hiervoor op de wachtlijst? Vermeld dit dan bij je studentenhuisvestingorganisatie. Je zult dan eventueel in aanmerking komen voor zelfstandige woonruimte in plaatst van woonruimte in een studentenhuis.
Ondersteuning
Het is niet leuk om te moeten doormaken, maar als je op jezelf gaat wonen dan zul je misschien dingen tegenkomen waar je wat hulp bij kunt gebruiken als gevolg van je oogaandoening. Gelukkig is die hulp er ook, in de vorm van Wmo-voorzieningen. De afkorting Wmo staat voor Wet maatschappelijke ondersteuning. Denk hierbij bijvoorbeeld aan voorzieningen als huishoudelijke hulp of een vervoersvoorziening.
Wmo-voorziening aanvragen
Hoe vraag ik Wmo-ondersteuning aan? Dit vind je in het Wmo-stappenplan. Vind je het lastig om wijs te worden uit al die regeltjes en waar je voor wat nou precies moet zijn? Neem dan contact op met de Ooglijn via 030-2945444 of via ooglijn@oogvereniging.nl.
Ambulante woonbegeleiding
Als je via de gemeente een Wmo-voorziening gaat aanvragen kun je bijvoorbeeld begeleiding aanvragen voor hulp bij administratie en post. Deze ambulante woonbegeleiding wordt aangeboden door Koninklijke Visio en Bartiméus. Visio en Bartiméus kunnen je helpen bij het doen van de aanvraag voor ambulante woonbegeleiding bij je gemeente. Het kan per gemeente verschillen hoe soepel zij zijn in het toekennen en vergoeden van deze begeleiding. Bovendien hangt het erg af van je persoonlijke situatie.
TRAINING
Woontraining en zelfredzaamheid
- Eerst de nodige vaardigheden leren voordat je écht op jezelf gaat wonen? Koninklijke Visio biedt hiervoor mogelijkheden op hun trainingslocatie in Weesp
- Ben je op latere leeftijd pas slechtziend of blind geworden? Dan zou je ook eens kunnen denken aan een programma bij Visio Het Loo Erf in Apeldoorn. Zij bieden een intensief revalidatietraject op het gebied van leven, leren, wonen en werken. De training wordt volledig afgestemd op jouw vragen en doelen. Het doel van het programma is om de eigen regie over het leven te kunnen houden.
VERGOEDING & AANVRAAG
HULP IN HUIS
Wmo
Begeleid wonen
Als je ouder wordt.