TRIALS
Er lopen op dit moment een aantal trials van die relevant kunnen zijn voor patiënten met mutaties in het USH 1C-gen:
- Stamceltherapie JCyte
- Stamcel-therapie Cedars-Sinai
- Natuurlijke beloop studie 1C
- Start Ataluren proef
- Medicijnen ‘translational read-through’ therapie
- Medicijn SLO-RP en Nac-Attack
- Studie vestibulo-cochleair implantaat (VCI)
BELOOP STUDIE
Dr. Lentz en haar team in Louisiana zijn inmiddels gestart met een natuurlijk beloop studie met patiënten met mutaties in het USH 1C-gen. Zowel het gezichtsvermogen als het evenwichtsverlies wordt nauwkeurig in kaart gebracht.
RNA-THERAPIE
Jennifer Lentz uit New Orleans (LSU School of Medicine, Verenigde Staten) werkt aan een behandeling voor USH 1C-patiënten die een specifieke mutatie hebben in het USH 1C-gen, de c.216G>A mutatie.
GENTHERAPIE
Gwenaëlle Géléoc is assistent-professor aan het Boston Children’s Hospital en de Harvard Medical School. Zij heeft onderzoek gedaan naar gentherapie voor USH 1C. Géléoc en collega’s hebben het USH 1C-gen met behulp van een AAV-vector toegediend aan muizen met mutaties in het USH 1C-gen.
MEDICIJNEN SLO-RP
In Australië is een klinische trial fase 1/2 gestart met behulp van financiering van Foundation Fighting Blindness. Nacuity Pharmaceuticals lanceert deze trial met de naam SLO-RP. De veiligheid en werkzaamheid van het medicijn NPI-001, een experimenteel anti-oxidant, zal de komende 2 jaar worden getest. Het ontwerp van het medicijn schijnt veelbelovend te zijn voor het vertragen van de achteruitgang van het gezichtsvermogen bij mensen met RP en Ushersyndroom, ongeacht welk gen defect of mutaties men heeft.
START ATALUREN
In Londen wil men starten met het testen van het medicijn Ataluren in patiënten met Retinitis Pigmentosa ten gevolge van “nonsense” mutaties in USH2a en USH1c
VERMINDERING VAN ER-STRESS
De vakgroep van Monte Westerfield en Jennifer Phillips (University of Oregon, Verenigde Staten) heeft in zebravismodellen voor Ushersyndroom aangetoond dat mutaties in verschillende Usher-genen de gezondheid van cellen aantast. Eiwitten worden in de cel gemaakt in het endoplasmatisch reticulum (ER), en vervolgens getransporteerd naar de juiste plek in de cel.
STAMCELTHERAPIE
jCyte, is een bedrijf dat retinale voorlopercellen (RPC’s) heeft ontwikkeld, een type stamcel die alleen retinale cellen kunnen worden. Klinische studies hebben aangetoond dat deze cellen zieke netvlies-cellen kunnen bereiken en zelfs kunnen vervangen. De resultaten van een fase 1/2a-trial hebben aangetoond dat de behandeling veilig is en geen immuunreactie veroorzaakt.
Het bedrijf Cedars-Sinai, gevestigd in Los Angeles, heeft van de FDA ook toestemming gekregen om een fase 1/ 2a klinische trial te starten voor patiënten met RP.
STAAF-KEGEL THERAPIE
Rod-cone therapie, oftewel staaf-kegel therapie, is onafhankelijk van het gen en gericht op de behandeling van de staafjes in het oog, zodat de kegeltjes intact blijven. Bij Ushersyndroom sterven de staafjes van het netvlies het eerst af (licht-donker zien).
INNOVATIES
Er zijn ook onderzoeken en studies in de wereld die niet specifiek een oplossing bieden voor mensen met Ushersyndroom maar die wel van betekenis kunnen zijn in de toekomst. Oplossingen, therapieën en medische hulpmiddelen voor andere aandoeningen kunnen in een later stadium ook uitgerold worden voor mensen met Ushersyndroom ten aanzien van de organen;
‘TRANSLATIONAL READ-THROUGH’ THERAPIE
Kerstin Nagel-Wolfrum uit Mainz (Johannes Gutenberg University, Duitsland) is bezig met het onderzoek naar ‘translational read-through’ therapie voor USH 1C als gevolg van nonsense mutaties in het USH 1C-gen.
DE UITDAGINGEN IN ONDERZOEK
Er zijn veel uitdagingen in het onderzoek naar Ushersyndroom. Onderzoekers richten zich specifiek op een methodiek, een strategie en/of op een bepaald Usher-eiwit.
HET ZIJN DE EIWITTEN
Het zijn de eiwitten die alle processen in ons lichaam regelen. Dat eiwit wordt gebouwd aan de hand van codes die in het dna vastliggen. Een schrijffout in het dna kan ertoe leiden dat een eiwit verkeerd of niet wordt aangemaakt. Een reparatie van deze dna-fout zorgt ervoor dat de aanmaak van het eiwit verandert waardoor de ziekte verdwijnt of de symptomen minder worden. Dit is de gedachte achter de genetische therapieën die nu wereldwijd worden ontwikkeld.