In een onderzoekslab naar Ushersyndroom zwemt een zebravis zonder een evenwichtsorgaan rondjes om zijn eigen as.
ZONDER EVENWICHTSORGAAN
Mensen met aangeboren doofheid hebben meestal evenwichtsproblemen. Bij hen werkt naast het gehoororgaan ook het evenwichtsorgaan niet, omdat het lichaam het hele binnenoor tegelijkertijd aanlegt.
Kinderen met Ushersyndroom type 1 doorlopen wel de stadia van psychomotorische ontwikkeling, maar zullen dit langzamer doen. Dat komt doordat ze niet over alle sensorische informatie beschikken.
ALS HET EVENWICHT MINDER WORDT
Voor veel mensen met Ushersyndroom wordt het op latere leeftijd ook lastiger om hun evenwicht te bewaren. Dat komt door het steeds slechter wordende zicht. Door de kokervisus raak je sneller gedesoriënteerd en wordt het steeds moeilijker om de blik te stabiliseren. Een onderdeel van het vestibulair systeem valt weg. Je zoekt wat vaker steun van iemands arm of steun van een pilaar of (trap)leuning. Snelle draaibewegingen maken je eerder duizelig en je voelt je onzeker bij het verkennen van een nieuwe onbekende ruimte.
VESTIBULAIR THERAPIE
Om je kind te helpen bij zijn of haar motorische ontwikkeling en vertrouwen te krijgen, is het belangrijk dat je kind intensieve vestibulaire therapie krijgt. Zodra je kind heeft leren lopen en fietsen, is het verstandig om de vaardigheden te blijven trainen en je kind te stimuleren om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Door veel te dansen en te sporten, train je de spier-spoeltjes in de spieren en pezen.
INNOVATIEVE (MEDISCHE) HULPMIDDELEN
Momentel zijn er (innovatieve) medische hulpmiddelen in ontwikkeling om mensen met een evenwichtsuitval te kunnen helpen, zoals de Balans Riem (Balance Belt) en het Vestibulair Cochleair Implantaat (VCI).
WAT KUN JIJ DOEN?
Wat kun je doen om de balans te verbeteren? Naast balansoefeningen zijn er ook tips en trucs om je te ondersteunen bij evenwichtsproblemen. Het gebruik van sommige medicijnen kunnen ook (tijdelijk) van invloed zijn op je evenwicht.Â