10 USHER-GENEN
Er zijn inmiddels 10 genen bekend die verantwoordelijk zijn voor een bepaald type van het Ushersyndroom.
Op elk Usher-gen zijn heel veel verschillende mutaties bekend. Mutaties zijn veranderingen in het erfelijk materiaal. Alleen in het USH2A-gen zijn al meer dan 500 verschillende mutaties gevonden die allemaal tot gevolg hebben dat het eiwit Usherine niet goed (of te weinig) aangemaakt wordt.
Als je geen mutaties (of 1 mutatie) hebt in het Usher-gen dan maak je het Usher-eiwit wel aan en functioneren je oren en ogen goed.
De Leiden Open Variation Database bevat meer dan 20K varianten van mutaties in de 10 verschillende USH-genen. Door nieuwe screenings-technieken worden nog steeds nieuwe gen-ontdekkingen gedaan en deze worden aan deze database in Leiden toegevoegd.
DNA-ONDERZOEK
Met een uitgebreid onderzoek van de ogen en oren moet worden vastgesteld of er sprake is van (ernstig) gehoorverlies en Retinitis Pigmentosa (netvlies degeneratie RP).
Om de juiste diagnose te stellen is een DNA test nodig. Er zijn namelijk nog meer syndromen bekend (weliswaar zeer zeldzaam) waarbij deze twee zintuigen ook zijn aangedaan.
Voor een DNA test wordt een klein buisje bloed afgenomen en vervolgens gaat men in een speciaal lab zoeken naar veranderingen die een verklaring kunnen geven voor het gehoor- en zichtverlies.
Soms is er ook een buisje bloed nodig van 1 van de ouders om te zien of de veranderingen van een ouder afkomstig zijn of van beide ouders geërfd zijn.
ONDERZOEK NAAR ERFELIJKHEID
‘Next Generation Sequencing Technology’ is onderzoek dat zich richt op de moleculaire diagnose van Ushersyndroom naar nog niet-gelokaliseerde Usher-mutaties op zowel exonen als intronen bij type 1, 2 en 3.
Exonen en intronen zijn kleine onderdelen van een gen dat uiteindelijk de informatie bevat voor het maken van een juist eiwit.
De enorme verscheidenheid aan Usher-genen, de grootte van deze genen en de verschillende mutaties maakt dat de ontrafeling van het Ushersyndroom erg complex is.
Er zijn vele uitdagingen in het onderzoek naar Ushersyndroom.
VAN DNA NAAR EIWIT
Het erfelijk materiaal van ieder mens is opgeslagen in ons DNA.
Het DNA bestaat uit vele genen. Elk gen bevat de code voor het aanmaken van een eiwit.
Eiwitten zijn de bouwstenen van ons lichaam.
Het aflezen van die code voor de vorming van een eiwit is een ingewikkeld proces.
NETWERKEN
Onderzoekers hebben uitgebreid bestudeerd hoe de verschillende USH eiwitten aan elkaar binden en functionele netwerken in de haarcellen en fotoreceptoren vormen. Men denkt deze netwerken voor USH 1, USH 2 en USH 3 volledig te kennen en daarmee ook alle bijbehorende eiwitten.
In deze netwerken zit slechts 1 eiwit wat momenteel geen USH eiwit is. Dat is PDZD7, wat onderdeel is van de netwerken van USH2 eiwitten. Mutaties in dit eiwit lijken enkel doofheid te veroorzaken. Men vermoedt dat Whirlin de functie van PDZD7 in het oog kan compenseren maar niet in het oor. Deze twee eiwitten lijken namelijk enorm sterk op elkaar.
De interpretatie wil nog wel eens verschillen per lab, zo is er literatuur die USH3B als USH gen accepteert en literatuur die slechts spreekt van een mogelijke associatie.
Voor USH1E, 1H en 1K zijn genomische regio’s beschreven, maar in deze regio’s zijn nooit genen met oorzakelijke mutaties gevonden. Men verwacht dat aanvullende genetische analyse zal aantonen dat deze mensen toch mutaties hebben in een van de al bekende USH1 genen.
In Nederland baseert men bij voorkeur op het werk van Jose Millan uit Valencia. Hij is de autoriteit op het gebied van USH genetica in Europa. Voor een volledige lijst van de USH genen en mutaties die momenteel bekend zijn kun je hier kijken. Deze lijst is afkomstig van het online platform OMIM (Mendelian Inheritance in Man), Dit is een publiekelijk toegankelijk platform.
EXOME SEQUENCING
Exome Sequencing is een techniek waarmee alle 20.000 genen van één persoon tegelijkertijd in kaart gebracht kunnen worden. Deze techniek wordt ook wel Whole Exome Sequencing (WES) genoemd. Het onderzoeken van meerdere genen tegelijkertijd vergroot de kans dat de oorzaak van Ushersyndroom opgespoord kan worden. Er wordt eerst gekeken naar de veranderingen in genen waarvan ze weten dat ze Ushersyndroom kunnen veroorzaken. Als er geen afwijkingen gevonden worden, worden de overige genen verder onderzocht mits hiervoor toestemming is gegeven.
- WES-onderzoek: Bij een WES-onderzoek (‘Whole Exome Sequencing’) kan naar alle 20.000 genen worden gekeken. Krijgt een kind een WES-onderzoek, dan wordt meestal ook het DNA van de ouders onderzocht (‘Trio-WES’). Dit is om de genen van de ouders te kunnen vergelijken met de genen van het kind.
- Bij WGS (‘Whole Genome Sequencing’) wordt behalve naar de genen ook naar het DNA tussen de genen gekeken. Dit gebeurt nu meestal bij wetenschappelijk onderzoek.