SCHENKEN

Schenken is een heel aantrekkelijke manier om ons te steunen. Vooral omdat wij een ANBI-status hebben, zodat jouw gift (zakelijk of privé) aftrekbaar is van de belasting.
Met een schenking help je ons in onze missie: ‘In 2030 is Nederland bekend met het Ushersyndroom en zijn diagnose, zorg en behandeling standaard geworden’.

Wie aan het goede doel geeft, heeft recht op een flinke aftrekpost in de aangifte inkomstenbelasting. De Belastingdienst onderscheidt wel twee soorten giften, de gewone giften en de periodieke giften.

Gewone giften

De gewone gift die eenmalig of maandelijks geschonken wordt aan goed doelen is alleen aftrekbaar voor zover je in 1 jaar meer schenkt dan 1% van je jaarinkomen (inkomen uit box 1, 2 en 3, zonder persoonsgebonden aftrek). Partners moeten hun inkomen bij elkaar optellen. Er geldt ook een maximum voor de aftrek van gewone giften: 10% van je inkomen. Een gewone gift is dus alleen aftrekbaar voor het bedrag tussen 1% en 10% van je verzamelinkomen.

Periodieke giften

Bij periodieke giften ligt dat anders. Die zijn van de eerste tot de laatste euro aftrekbaar. Máár: er is pas sprake van een periodieke gift als je van te voren vastlegt dat je (minstens) 5 jaar een gelijk bedrag gaat schenken.
Een periodieke schenking heeft grotere fiscale voordelen dan een gewone gift. Met een periodieke schenking spreid je dit bedrag over meerdere jaren, zodat je niet gebonden bent aan de grenzen van de hoogte van je giften. Daarmee is je fiscale voordeel maximaal.
Kenmerken van periodiek schenken

  • Schenking in de vorm van een jaarlijks gelijkblijvende donatie gedurende tenminste vijf jaar.
  • Afspraken kunnen eenvoudig worden vastgelegd in een Schenkingsovereenkomst “Periodieke schenking in geld”. Een notariële akte is niet meer verplicht.
  • Je fiscale voordeel kan oplopen tot 52%. Je kan ervoor kiezen ook deze belastingbesparing te schenken.
  • Er geldt geen minimum of maximum voor het bedrag dat je van jouw inkomstenbelasting mag aftrekken.
  • Er wordt geen rekening gehouden met een grens.

Overeenkomst

Een periodieke gift is bij veel goede doelen een aantrekkelijke oplossing voor schenkingen vanaf een paar tientjes per jaar.

Een periodieke gift aan Stichting Ushersyndroom moet worden vastgelegd.
Download daarvoor een modelovereenkomst van de Belastingdienst Vul het in en stuur deze digitaal naar onze penningmeester.

De penningmeester van Stichting Ushersyndroom vult de rest in en stuurt de overeenkomst naar jou terug. Bewaar deze in je administratie, want de Belastingdienst kan ernaar vragen.

Je hoeft het formulier niet naar de Belastingdienst te versturen. Ze zijn voor jouw eigen administratie en voor Stichting Ushersyndroom.

Je kunt meer informatie inwinnen bij de Schenkingstelefoon van de Belastingdienst: telefoonnummer 0800 – 235 83 54.NALATENSCHAPPEN

Je kan Stichting Ushersyndroom op laten nemen in je testament. Sinds januari 2016 is je nalatenschap aan een goed doel vrij van successierechten. Dit betekent dat je geld volledig ten goede komt aan onderzoeksprojecten voor een behandeling van Ushersyndroom.

Overweeg je om Stichting Ushersyndroom op te nemen in je testament? Dit kan door middel van een erfstelling of legaat. Het testament dien je vast te leggen bij de notaris.

WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK

Wij knokken ervoor dat onderzoekers op tijd een behandeling vinden om het doof én blind worden te stoppen. Het is complex, er zijn vele onderzoeken en doorbraken nodig om deze ziekte te behandelen.

Wil je weten welke onderzoeken wij graag willen financieren?

STEUN ONS

Word donateur of steun ons éénmalig. Elke donatie is waardevol en brengt oplossingen voor Ushersyndroom dichterbij.

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang alle informatie over onze activiteiten en nieuws.

CONTACT

Stichting Ushersyndroom
Raapopseweg 128
6834 DV Arnhem
info@ushersyndroom.nl

KvK: 55 61 3004
RSIN 85 17 86 571