‘Lies kan toch niet heel Nederland af!’

Lisette Boddendijk werd in 2017 gediagnosticeerd met Ushersyndroom. Na deze diagnose wilde ze graag een actie opzetten om geld in te zamelen voor Stichting Ushersyndroom. Ze startte haar eerste statiegeldactie bij een supermarkt bij haar in de buurt. Deze actie was voor haar zo eenvoudig te organiseren en het brengt ook geld op voor het goede doel. Inmiddels heeft ze vele supermarkten benaderd en al veel geld opgehaald voor Stichting Ushersyndroom. ‘Het is de meest eenvoudige actie die je maar kunt bedenken’, zegt Lisette. ‘Je print de voorbedrukte flyer uit, gaat ermee naar de klantenservice en je vraagt of Stichting Ushersyndroom een maand op de statiegeldzuil of flessenautomaat mag hangen’.

“Het is de meest eenvoudige actie die je maar kunt bedenken”

Klanten kiezen vrijwillig of zij hun emballage inwisselen bij de kassa of dat ze de bon afgeven voor het goede doel. Na een maand worden de emballagebonnen in de zuil bij elkaar opgeteld en wordt het bedrag uitgekeerd. De opbrengst van een statiegeldactie is klein maar met een aantal supermarkten heb je al snel een interessante opbrengst bij elkaar. Lisette wenst vurig dat haar statiegeld actie  navolging krijgt in het hele land door alle families en betrokkenen van mensen met Ushersyndroom. “Lies kan toch niet heel Nederland af!”, zegt Lisette met een lach. Lees hier haar interview in de Uitkijkpost.

1000 mensen met Ushersyndroom
Stichting Ushersyndroom is een netwerkorganisatie voor en door mensen met het Ushersyndroom, ondersteund door familie, vrienden en andere betrokkenen.  Zij hebben allemaal een eigen verhaal en ervaring. De actieve inbreng van al deze mensen samen met familie, vrienden en collega’s maakt onze stichting sterk en onderscheidt ons van andere goede-doelen-organisaties.
Stel je nu eens voor ….. In Nederland leven ongeveer 1000 mensen met het Ushersyndroom. 1000 families en betrokkenen starten net als Lisette een of meerdere statiegeld acties bij de supermarkten bij hun in de buurt. Een statiegeldactie levert in een maand al een mooi bedrag op. Drie statiegeld acties in drie verschillende supermarkten geeft al een opbrengst van ongeveer €1000. Stel je eens voor: 1000 ‘Ushers’  X €1000 = 1 miljoen!!!

1 miljoen voor onderzoek
Voor zeldzame ziekten is te weinig geld beschikbaar om onderzoek te doen naar een behandelmethode en om de kwaliteit van leven van patiënten te verbeteren. De droom van mensen met Ushersyndroom is dat onderzoekers op tijd een behandeling vinden om het doof én blind worden te stoppen.