Medewerkers van werkplaats echtWaar maken een uniek cadeau 

Medewerker van echtWaar schildert het glazuur op de beker.

Ayse schildert glazuur op het keramiek. ©echtWaar

Elk jaar worden alle medewerkers van de KNO-afdeling in het Radboudumc op hun verjaardag verrast met een cadeau. Een cadeau met een verhaal én een goed doel. 
Dit jaar is gekozen voor een beker van sociale onderneming Stichting echtWaar De opbrengst van de verkoop is bestemd voor Stichting Ushersyndroom. 

Medewerkers van de werkplaats echtWaar hebben een speciale beker gemaakt voor Stichting Ushersyndroom. Op elke beker staat een getekend zebravisje volgens Els, Stefan of AyseIn het lab van Radboudumc worden zebravisjes als diermodel gebruikt om onderzoek te doen naar vormen van erfelijke slechthorend en doofblindheid zoals het Ushersyndroom. Op de achterkant staat een afbeelding van de mascotte USHIE van Stichting Ushersyndroom. 

echtWaar 
In de werkplaats van Stichting echtWaar werken mensen met een arbeidsbeperking en mensen die om verschillende redenen nog geen plek op de reguliere arbeidsmarkt hebben gevonden. Zij maken hier keramiek- en textielproducten en gebruiken hierbij zoveel mogelijk recyclebare materialen. 

De bekers worden met gietklei gegoten in gipsen mallen, netjes gemaakt, gebakken, geglazuurd en weer gebakken in een keramiekoven waarna het gebruiksklaar isDan worden en de tekeningen van de zebravisjes op de bekers gezetTijdens de laatste stook branden de visjes in het glazuur en zijn ze vaatwasmachine bestendig. Elke beker is vele malen in iemands handen geweest tijdens het hele proces van het gieten tot het inpakken. 

Stichting Ushersyndroom
Ushersyndroom is een zeldzame erfelijke aandoening waarbij kinderen doof of slechthorend geboren worden en naast nachtblindheid ook een progressief verlies van zicht ervaren. Soms zijn er ook evenwichtsproblemen. Uiteindelijk worden mensen met Ushersyndroom doof én blind. Ushersyndroom is een ernstige aandoening die het leven van mensen en hun sociale omgeving ingrijpend beïnvloedt.  Vanuit het diepst van ons hart willen wij dat deze aandoening er niet meer is. Daarom heeft Stichting Ushersyndroom de missie geformuleerd: “In 2025 is Ushersyndroom behandelbaar!” Dit is het alomvattende doel, de “moonshot”,  waar al het andere van afgeleid wordt. Dit is waarom Stichting Ushersyndroom er is.  

Voor alle jarigen
1 beker met het getekende zebravisje erop en een beker met het USHIE logo erop. Binnen het Radboudumc Expertisecentrum Erfelijke slechthorendheid wordt specialistische (genetische) diagnostiek verricht voor diverse vormen van slechthorendheid. De KNO-afdeling van het Radboudumc Expertisecentrum Hearing & Genes is een door het Ministerie van Volksgezondheid erkend expertisecentrum voor Ushersyndroom, een erfelijke vorm van doofblindheid. Binnen het expertisecentrum bieden zij gespecialiseerde multidisciplinaire zorg en kennis onder één dak. Het zebravis-laboratorium waar onderzoek wordt gedaan naar de ontrafeling van de ziekte en een behandeling wordt ontwikkeld voor Ushersyndroom, is ook onderdeel van dit Expertisecentrum Hearing & Genes. 

De KNO-afdeling Radboudumc heeft maar liefst 180 bekers besteld voor alle jarige medewerkers binnen de afdeling. Dit is een mooi voorbeeld van sociaal ondernemerschap én maken van maatschappelijk impact!
Wil jij ook ondernemen met meer impact en meer betekenen voor Stichting UshersyndroomKijk dan hier voor meer informatie. Of neem contact op met info@ushersyndroom.nl